Heerlijk, herfst! Ik vind het helemaal niet erg dat het weer wat vaker regent, want dan voel ik me eens niet verplicht om iets in de tuin te doen. Stiekem voelt het najaar altijd als een aangename pauze na al dat zomergeweld in de tuin. Lekker binnen rommelen en weer eens tijd voor andere activiteiten, zoals werken aan de site en het schrijven van blogs, want daar ben ik sinds de komst van onze spruit sowieso niet veel mee bezig geweest.

Nog iets moois aan de herfst: de groente! Herfstgroenten zoals wortel, pastinaak en pompoen zijn hier absoluut favoriet en omdat ze zo zoet smaken vallen ze ook bij spruitje in de smaak! Na een mooie oogst pompoenen wordt het naast pompoensoep, pompoencake en pompoentaart trouwens wel eens tijd voor een ander recept met pompoen, dus gezonde pompoen hummus it is! Met deze veelzijdige groentedip kun je alle kanten op. Smeer het bijvoorbeeld op je brood, dip er groentes in bij de borrel of serveer een dot hummus bovenop je buddha bowl.

Pompoenen in kist

Pompoen hummus recept

Ingrediënten
250 gr pompoen (ik gebruikte de oranje Hokkaido pompoen, maar een andere mag ook)
1 blik kikkererwten van 265 gr
2 el sesamzaadjes
2 tenen knoflook
Sap van een halve citroen
3 el tahin
0,5 tl komijnpoeder
Olijfolie
Chilipoeder, peper en zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Was de pompoen en snij in stukken. Schillen is niet nodig, omdat de schil vanzelf zacht wordt in de oven. Deze kun je gewoon mee pureren. Besprenkel de pompoenstukken met wat olijfolie, strooi er peper en zout op en rooster in de oven totdat de pompoen zacht is. Dit duurt ongeveer 30 minuten.

Haal de pompoen uit de oven en laat afkoelen. Doe de pompoen daarna in de keukenmachine samen met de kikkererwten, sesamzaadjes, tahin, knoflook, citroensap en het komijnpoeder en pureer totdat je een bijna gladde massa hebt.

Breng daarna de pompoen hummus op smaak met peper, zout en chilipeper en garneer met wat sesamzaadjes en chili.