Vaak krijg ik van mensen de vraag wat ik nou beter vind: zo’n nieuwerwetse moestuin bak of een traditionele moestuin? In mijn tuin werk ik op beide manieren. Op de traditionele manier ben ik begonnen, zo was het stuk grond al ingericht toen ik er startte. Lekker rijtjes en meters maken! Ik heb op de traditionele manier altijd een goede oogst gehad, maar was me wel meteen bewust van de hoeveelheid werk. Veel onkruid wieden, veel gesjouw met de gieter en soms veel te veel van 1 gewas. Maar: een prachtig gezicht!

aardappels-

En toen kwam de vierkante meter moestuin bak

Sinds vorig jaar heb ik ook 3 bakken van 1.20 bij 1.20 erbij gezet, op aanraden van een bevriende moestuin-enthousiasteling. Een verademing vond ik het! Weinig onkruid en wat er stond was makkelijk weg te halen, super efficiënt zaaien en dus ook veel opbrengst. Per vierkante meter méér dan op mijn traditionele stuk. Ik kan wel zeggen dat ik ‘om’ ben. Er komen dit jaar dan ook nog wat bakken bij. Bij het tuinieren in bakken hoort wel een speciale zaai-methode en een goede grond-mix, om er zoveel mogelijk opbrengst uit te halen. Daarover binnenkort meer!

radijs-moestuinbak

Weg met de traditionele moestuin?

Als je mij een beetje leert kennen dan weet je dat mijn designerhart sneller gaat kloppen van mooie plaatjes…het oog wil ook wat! Mijn grote moestuinstuk blijft dus behouden, maar met wat veranderingen hoop ik de voordelen van het bak-tuinieren te krijgen. Ik ga mijn traditionele stuk onderverdelen in 16 vakken van 2 bij 2 meter met paadjes ertussen. Zo kan ik efficiënter te werk kan gaan, met in ieder vak een mooie mix van gewassen. En veel meer verschillende groentes dan alleen de ouderwetse rijen vol boerenkool en boontjes. Traditioneel moestuinieren 2.0. dus!

IMG_0593

Ben je er nog niet uit welke methode beter bij jou past? Hieronder een aantal voor-en nadelen van beide methodes op een rij:

Voor- en nadelen van traditioneel moestuinieren

Traditionele moestuin nadelen

·         Veel werk met onkruid wieden, water geven en omspitten

·         Onnodig dik moeten zaaien en later veel werk met uitdunnen, zaadverspilling

·         Inefficiënt gebruik van de ruimte

Traditionele moestuin voordelen

·         Mooi gezicht

·         Heel geschikt voor grotere hoeveelheden van één gewas

·         Je planten kunnen makkelijker water uit de bodem halen

moestuinbak-1

Voor- en nadelen van moestuinieren in een moestuinbak

Moestuinbak nadelen

·         De grond raakt sneller uitgeput, dus vaker bemesten

·         Het ouderwetse gezicht verdwijnt

·         ??? (Een bak heeft niet zoveel nadelen!)

Moestuinbak voordelen

·         Efficient gebruik van de ruimte

·         Minder (zwaar) werk

·         Makkelijk te plaatsen, kan (bijna) overal

Zoals je ziet is er geen eenduidig antwoord te geven. Ik ben benieuwd of er nog mensen voor de traditionele manier gaan! Welke methode heeft jouw voorkeur?

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren