Het is volop lente en dat is aan alles te merken: er verschijnen overal weer bloemen, de bijen zoemen her en der en het wordt weer wat warmer. En je hoort de vogels weer fluiten ‘s morgens! De meeste vogels zijn al begonnen met het leggen van eieren. Daar was ik laatst op een minder leuke manier getuige van. In de moestuin op de grond zag ik iets blauws liggen, tussen het onkruid. Ik bukte me om het wat nader te bekijken. Het was een kapot eitje. Toen ik weer overeind kwam zag ik er nog een: een eitje dat was blijven hangen tussen de takken van de conifeer. Voorzichtig heb ik het eruit gepakt. Waarschijnlijk zijn de eitjes door de harde wind uit het nest gezwiept.

Felle blauwe eitjes

Ik herkende de eitjes overigens meteen: door de felle blauwe kleur is het onmiskenbaar een ei van het roodborstje. En daar weet ik door mijn vormgeversachtergrond een verhaal over wat te leuk is om niet met jullie te delen. In het Engels heet zo’n eitje namelijk een Robin’s egg. De kleur wordt in Engelstalige landen dan ook Robin’s egg blue genoemd.

roodborstje-eitje

Breakfast at Tiffanys

 Komt de kleur je bekend voor? Dat zou goed kunnen! Het is namelijk de huisstijlkleur van de bekende juwelier Tiffany’s (Jawel: van de beroemde film Breakfast at Tiffany’s!). Er zijn verschillende varianten Robin’s egg blue, maar de bekendste en enige echte is dus Tiffany’s blue. De kleurengoeroe’s bij Pantone hebben deze kleur vastgelegd als Pantone PMS 1837, vernoemd naar het jaar waarin juwelier Tiffany’s is opgericht.

Het is nog nooit eerder voorgekomen dat er een alleenrecht op een Pantonekleur geldt, maar bij Pantone 1837 is dat dus het geval. Pantone 1837 is een officiële kleur, maar is in geen enkel boek opgenomen. Je kunt hem dus niet gebruiken. Zo is Tiffany’s exclusief verbonden met het roodborstje!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren