Sommige groentes worden ineens populair en dan zie je ze overal. Zoete aardappel is er zo een. Een aantal jaren geleden doken ze ineens op in recepten van (Amerikaanse) foodbloggers en nu zijn ze niet meer weg te denken uit de schappen van de supermarkt. Geroemd om hun langzame koolhydraten kom je ze in menig gezond recept tegen. Ook in de OERMOES keuken staat deze kanjer regelmatig op het menu. Als frietjes, toast of in een groentecurry: het is allemaal lekker. Ik vond het tijd voor een soepje met deze superknol: zoete aardappel-pastinaak soep met groene prei olie it is!

Zelf zoete aardappel kweken is trouwens niet heel eenvoudig. Of nou ja, eigenlijk wel, je moet vooral geduld hebben. Het is een tropische plant die een lang en warm seizoen nodig heeft. Gelukkig is deze goed in een pot te kweken. Op tijd binnen beginnen is een must. In een kas gaat de zoete aardappelplant ook goed en kun je hem kweken in de volle grond. Dit jaar heb ik ze voor het eerst in de moestuin gehad, maar de opbrengst was minimaal. Vooralsnog koop ik zoete aardappels dus vooral in de winkel. De pastinaak daarentegen komt wel uit mijn moestuin, net als de basis voor de groene olie.

Ingredi├źnten voor zoete aardappel-pastinaak soep met groene prei olie

Voor de soep (Ongeveer 1 liter/ voor 4 personen)

400 gram zoete aardappel, geschild en in blokjes
400 gram pastinaak, geschild en in blokjes
2 uien, geschild en in stukken
750 ml groente bouillon
1 theelepel kerriepoeder
peper en zout naar smaak
scheut olijfolie

Voor de groene olie

het groen van 2 preien
500 ml olijfolie

(Ik gebruikte ook nog wat tijm die ik over had, maar dat hoeft niet)

groene-prei-olie-close-up

Zo maak je de soep

Verhit de olijfolie in een soeppan en bak de uien glazig. Voeg de kerrie toe en bak even mee. Doe de zoete aardappel en pastinaak blokjes erbij. Bak op laag vuur totdat de blokjes een beetje zacht zijn en giet de bouillon erbij. Laat 20 minuten op laag vuur pruttelen. Pureer met de staafmixer. Breng op smaak met peper en zout.

Zo maak je de kruidenolie (terwijl de soep staat te pruttelen)

Snij het prei-groen in kleine stukjes (ongeveer 1 bij 1 cm) en bak – samen met de eventuele kruiden – aan in een scheutje olijfolie totdat het helemaal zacht is. Voeg de rest van de olijfolie erbij en laat op heel laag vuur, op het allerkleinste pitje, ongeveer 10 minuten tot een kwartier trekken. De olie mag niet gaan borrelen of koken! Roer regelmatig. Laat afkoelen en zeef de olie daarna door een koffiefilter. Dit kan even duren, olie loopt niet zo snel door. Ik help soms een beetje met een lepel. Op het eind knijp ik de filter voorzichtig uit om zoveel mogelijk olie eruit te krijgen. Vul daarna een fles of flesjes naar keuze met de olie. Met deze hoeveelheid kun je even vooruit, de olie is bijvoorbeeld ook erg lekker over gekookte boontjes.

Verdeel de soep over 4 kommen en sprenkel met een lepel wat groene olie eroverheen. Meteen opdienen (en opeten!). Lekker met zoete aardappel toast.