Fermenteren, inmaken en pickling: alledrie de methodes zijn hot op het moment! In dit digitale tijdperk is de hang naar vroeger groter dan ooit. Als tegenhanger van het snelle leven gaan we op zoek naar rust en ambacht (maar wél met een 2017 twist natuurlijk!). Pickling en andere ouderwetse conserveringsmethodes passen dan ook perfect in het rijtje van filterkoffie, barbiers en je eigen groente verbouwen. En bewust als we zijn met zijn allen gaan we voedselverspilling maar wat graag tegen. Dus heb je restjes groente? Pickelen maar!

 

Ik ben een voorstander van gezond eten met weinig geraffineerde suiker, maar in het geval van pickles vind ik het een lastige kwestie. Suiker zorgt er namelijk voor dat bacteriën in de pot geen kans krijgen. Het is dus bijna een noodzakelijk ingrediënt als je je pickles lang wilt bewaren. In dit recept gebruik ik dus suiker, maar je kunt het ook weglaten. Bedenk dat je er uiteindelijk maar weinig van binnenkrijgt, tenzij je het zoetzure vocht graag opdrinkt…

 

De pickles (of tafelzuur, zoals het ook wel wordt genoemd) in dit recept kun je na 1 of 2 uur al eten, dan zijn de smaken redelijk goed ingetrokken. Maar in de koelkast zijn ze zeker een maand (of nog langer!) houdbaar. Zorg van te voren in ieder geval voor brandschone potten en deksels door ze in kokend water te steriliseren, zo verleng je de bewaartijd.



vooraanzicht-potjes-pickles

Wat heb je nodig

  • voldoende schone potjes met deksel, gesteriliseerd
  • 1 kg groente naar keus. Let op: harde groenten zoals wortel, radijs, bloemkool en venkel zijn hier het meest geschikt voor. Tomaten bijvoorbeeld kun je beter niet gebruiken.
  • 300 ml water
  • 300 ml azijn naar keuze
  • 100 gram suiker (rietsuiker kan, maar heeft wel invloed op de kleur)
  • 3 theelepels zout
  • kruiden en specerijen naar keuze. Denk hierbij aan venkelzaad, mosterdzaad, peperkorrels, steranijs, takjes rozemarijn, dille…wat je maar lekker vindt. Combineer er lekker op los en wees creatief.

Wat moet je doen

Zet de gesteriliseerde potten klaar en snij de groente in mooie stukjes (het oog wil ook wat!). Verdeel de groente en de specerijen over de potten. Zorg dat je de randen en de binnenkanten van de potten en deksels niet aanraakt. Breng het water aan de kook en voeg de azijn toe. Als het mengsel kookt voeg je suiker en zout toe. Blijf roeren totdat alles is opgelost en je een mooie heldere vloeistof hebt.

 

Giet het hete mengsel over de groentes. Zorg dat de groentes onder staan en draai de deksels erop. Zet de potten op hun kop weg om af te koelen. Zo trekken ze vacuüm, wat de houdbaarheid verlengt. Na een uur of twee zijn de pickles al klaar voor gebruik. Lekker bij… alles eigenlijk!



potjes-pickles

De homemade trend zet nog wel even door. Bovendien is dit recept heel gemakkelijk zelf te maken en het ziet er meteen zo gezellig uit. Zeker een keer proberen dus! Enkele lekkere combinaties zijn:

 

Wortel en radijs met venkelzaad
Bloemkool met kerrie en karwijzaad
Komkommer of courgette met dille en mosterdzaad

 

Heb jij nog lekkere combi’s verzonnen? Ik ben benieuwd!

Bewaren

Bewaren