Op het moment dat ik deze blog schrijf ligt de laatste pompoen uit de tuin klaar om opgegeten te worden. Wat heerlijk toch dat je ze zo lang kunt bewaren! Het is mijn favoriete najaarsgroente en ik eet ze dan ook vaak. Naast roosteren in de oven maak ik er ook graag soep van. Deze spicy pompoensoep is een van de vele soepvarianten en een nieuwe favoriet!

pompoenen-in-de-keuken

Voor dit recept gebruikte ik een Hokkaido pompoen uit de tuin (die hierboven op de foto!) en een flespompoen uit de winkel. Het is maar net wat je hebt liggen en hoeveel soep je wilt maken. Qua smaak lijken ze erg op elkaar en normaal gesproken gebruik ik de Hokkaido’s om te roosteren en als bijgerecht. Die zijn met schil namelijk echt lekker. De schil van de flespompoen wordt taai in de oven dus die vind ik handiger voor soep.

pompoen-plakjes-

Tegenwoordig heb ik best wel wat handigheid in het schoonmaken van een pompoen, maar dat was in het begin wel anders. Met gevaar voor eigen leven ging ik ze te lijf!  Binnenkort meer over het handig schoonmaken, en straks ook fijne tips over wat je met de pitten kunt doen. (Niet weggooien dus, bewaar ze tot die tijd maar gewoon in de diepvries). Voor deze soep heb ik de pompoenen eerst geroosterd in de oven, zodat de smaken extra goed naar voren komen. Dit recept heeft dan ook niet veel ingrediënten nodig en heeft toch een volle, rijke smaak. Hij bevat alleen maar plantaardige ingrediënten en vooral héél veel groente.

pompoen-spicy-spices

Om deze soep extra verwarmend te maken heb ik hem lekker pittig gemaakt met allerlei specerijen. Bovendien maakt dit de soep nog gezonder. Vooral het gebruik van kurkuma maakt van deze soep een waar health-boosting gerecht. Kurkuma staat bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen en bevat ontzettend veel anti-oxidanten. Reden te meer om dit recept eens te proberen!

Recept voor Spicy pompoensoep

Ingrediënten (voor ongeveer 1 1/2 liter soep)

1 Hokkaido pompoen en 1 flespompoen (of 2 van dezelfde mag ook)

2 witte uien

4 tenen knoflook

1 rode peper

1 theelepel kurkumapoeder

1 theelepel paprikapoeder

1 liter groentebouillon

De basics: olijfolie, peper & zout

chilivlokken of piri piri voor de garnering

 

Hoe ga je te werk

Verwarm de oven voor op 200 graden en snij de pompoen in plakken. Snij ook de ui, knoflook en rode peper alvast in kleine stukjes. (Bij de rode peper kun je ervoor kiezen de zaadjes erin te laten, maar ik liet ze weg. Ik hou wel van pittig, maar niet van extreem!) Verdeel de pompoen over een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met olijfolie. Rooster de pompoen in ongeveer 30 minuten gaar (controleer even door er met een vork in te prikken). Maak ondertussen de groentebouillon.

Als de pompoen bijna gaar is verhit je voldoende olijfolie in een pan met dikke bodem. Bak hierin de ui aan totdat deze glazig is en voeg dan de knoflook en de specerijen toe. Bak alles even door zodat de smaken goed vrijkomen. Dit ruikt altijd zó lekker! Voeg dan de pompoenplakken toe en roer alles nog eens goed door elkaar. Tot slot voeg je de bouillon toe en laat je het geheel nog een paar minuutjes pruttelen. Pureren met de staafmixer en klaar is je soep.

Is de soep te dik dan kun je nog wat bouillon toevoegen. Dit kun je ook doen als je hem te pittig vindt, of je doet er dan wat (kokos-)room doorheen. Heb jij deze soep gemaakt? Wat vond je ervan? Laat hieronder je reactie achter!

 

Bewaren