Als blogger en Instagrammer sta ik altijd open voor samenwerkingen. Soms komt er dan een merk of bedrijf voorbij waarvan ik denk: dat past écht goed bij OERMOES. Aptus Plant Tech is zo’n bedrijf. Ze maken biologische plantenvoeding en ze zitten in de buurt, what’s more to like? Nou, veel meer kan ik je vertellen. Lees hier hoe de proeftuin tot stand is gekomen.

Proeftuin: hoe het begon in 2016

In 2016 kwam Aptus op mijn pad, via een bevriende moestuinier en toevallig eigenaar van de Groene Start (wat trouwens een geweldige winkel is voor al je moestuinspullen!). Ze vroegen of ik proeftuin wilde worden en zo geschiedde. Aan de slag dus! Ik maakte verschillende teststukjes verdeeld over de moestuin, waarbij ik steeds een behandeld en onbehandeld gedeelte aanplantte. De resultaten waren zichtbaar: de behandelde stukken groeiden aanzienlijk beter.

drieluik-aptus-moestuin-bak

In 2017 werd OERMOES een echte Aptus proeftuin

In 2017 heb ik het wat gestructureerder aangepakt: een speciale bak alleen voor Aptus. Op deze manier konden we onder exact dezelfde omstandigheden een behandeld en onbehandeld stuk vergelijken. Ik ben als volgt te werk gegaan:

  • Na het maken van de bak (1×2 meter in dit geval) heb ik hem gevuld met biologische potgrond.
  • Daarna heb ik de bak verdeeld in twee gelijke stukken van ieder één vierkante meter.
  • Het stuk voor Aptus heb ik bestrooid met hun All-In-One pellets, zodat de bodem meteen al voorzien was van een flinke dosis voeding. Dit zijn korrels die langzaam voeding afgeven aan de bodem. Door regen trekt dit in de grond.
  • In ieder vak heb ik het volgende geplant: 1 rode kool, 1 tomatenplant, 3 krulandijvies, 3 radicchios, 2 snijbietplantjes en wat zaai-rijtjes: wortels, radijsjes en bietjes.
  • Na het planten en zaaien natuurlijk water geven; voor het Aptus gedeelte heb ik Aptus Startbooster en Aptus Regulator toegevoegd aan het water. Dit geeft de planten een goede groeistart. Groeien maar jongens!

Bekijk hier het filmpje dat gemaakt is terwijl ik bezig ben:


Tussendoor heb ik de bak verzorgd zoals ik altijd doe. Een beetje onkruid uittrekken en wat water (en liefde) geven. Bij het begieten heb ik steeds Regulator toegevoegd aan het water van de Aptus plantjes.

Heeft het gewerkt?

Wat viel op tijdens het groeiproces? De twee secties gingen behoorlijk gelijk op. Maar op het moment dat het weer wat beter werd (lees: het werd eindelijk zonniger) ging de Aptus kant flink vooruit. De planten werden groter, met grotere, mooiere bladeren. En niet geheel onbelangrijk: de vruchtzetting was beter! Een zichtbaar verschil dus.

aptus proeftuin oermoes oogst

Jaja, maar is dit ook echt waar?

Alles tegelijk oogsten was lastig, maar we hebben ons best gedaan. Vandaar dat niet alle groentes op de foto staan, maar het is al met al een mooie opbrengst. Aptus wil graag bewijzen dat hun plantenvoeding werkt, dus de groentes zijn na de oogst naar het laboratorium gestuurd. De planten en groentes zien er groter en mooier uit, maar zijn ze ook beter? De uitslagen staan op de Aptus site, dus check het zelf maar! Er staat per groente uitgelegd wat het verschil is in voedingswaarde. (Spoiler alert: JA, ze zijn echt beter!). Lees het allemaal hier: http://aptus-holland.com/nl/some-big-garden-results/

Het moge duidelijk zijn: ik ben fan! Ben je overtuigd en wil je de plantenvoeding van Aptus zelf ook gaan gebruiken? Het is te koop bij onder andere De Groene Start. Ga jij het proberen of heb je vragen? Laat het me weten in een reactie! Met groene groet, Danielle