Dit jaar had ik hem voor het eerst in de tuin: een witte patisson. Je hebt er schijnbaar ook gele en gestreepte van, maar ik viel voor die mooie witte vormen op het zakje zaad. Ik moet zeggen dat het een groot succes was, zowel qua smaak als qua opbrengst. Patisson is familie van de courgette, maar wordt ook wel zomerpompoen genoemd. Dan weet je in welke richting je het moet zoeken! In het Engels heet ‘ie Patty Pan. Ik vind het een passende naam voor die gekke ufo-achtige vormen.

 

Patisson zaaien

Het zaaien van een patisson gaat precies hetzelfde als het zaaien van een courgette. En laat ik daar nou al een blog over geschreven hebben… Alles over het zaaien van patissons lees je dus hier!

 

Patisson verzorgen

Een patisson heeft, net als een courgette, geen verzorging nodig. De plant redt zichzelf prima! Regelmatig oogsten is wel een must, dat stimuleert de plant om nog meer vruchten te maken. Het enige waar de plant gevoelig voor is, is meeldauw. Dit is een ziekte die veel van je planten kan treffen. Tomaten en druiven bijvoorbeeld zijn hier ook gevoelig voor. Meeldauw kenmerkt zich door witte, wollige vlekken op de bladeren. Je kunt proberen het te voorkomen door te zorgen dat de plant goed droog kan waaien na een regenbui, maar helemaal voorkomen is onmogelijk. Ik knip aangetaste bladeren weg om verdere besmetting te voorkomen. Ook op het einde van het seizoen verwijder ik wat overbodige bladeren. De plant wordt dan zo groot en dicht dat ik hem graag wat lucht en licht geef.

 

patisson-drieluik

 

Hoe oogst je patisson?

Met een scherp mesje snij ik de rijpe vruchten af, ik laat daarbij een klein steeltje zitten. Patissons zijn het lekkerst (en het mooist op je bord!) als je ze klein oogst. Met klein bedoel ik een doorsnee van zo’n 8 à 10 centimeter. Maar net als bij een courgette kun je al snel voor verrassingen komen te staan als je een paar dagen niet gekeken hebt: enorme vruchten van een paar kilo! Die zijn alleen nog maar lekker in soep of stoofschotels…

 

Hoe smaakt patisson?

Een patisson smaakt eigenlijk net als een courgette, vrij neutraal dus. Maar door de vorm kun je er leuke dingen mee doen. Vullen is het leukst: je snijdt ze horizontaal door, holt ze uit en vult ze met je favoriete mengsel. Half uurtje in de oven en klaar is je feestmaal! Heb jij nog een lekker recept met patisson? Laat het me hieronder weten, ik ben benieuwd!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren