Alle moestuinblogs:

Sla uit eigen tuin, simpel en gezond genieten

Het is een van de simpelste groentes om zelf te verbouwen en een van de meest gegeten bovendien: sla! Er zijn misschien wel duizend rassen dus het is onmogelijk om ze allemaal te beschrijven. Wat zaaien, verzorgen en oogsten betreft maakt het ook niet uit welke soort je hebt. Behalve veldsla en rucola werkt het allemaal hetzelfde. Sla uit eigen [...]

Knoflook planten: moestuinklusje in oktober

Oktober is altijd een overgangsmaand in de moestuin. Aan de ene kant kun je nog oogsten: pompoen, radijsjes, rode biet, wortels en pastinaak, de laatste courgettes... Maar je begint ook met opruimen en winterklaar maken. Een beetje een treurig moment: het einde van seizoen nadert. Hoe leuk is het dan dat je toch  alvast iets kunt starten voor volgend seizoen? [...]

Foodtrend 2017: eetbare bloemen in alle kleuren

Als er iets een grote foodtrend is in 2017 (ok, naast vegan food!) dan is het wel de opkomst van de eetbare bloemen. Heel logisch: de algemene liefde voor plantaardige voeding is gegroeid, we staan weer open voor onbekende en wilde (eetbare) planten en het ziet er fantastisch uit op je bord! Als foodie wil ik natuurlijk meegenieten van alle [...]

NZ spinazie, alles wat je moet weten over deze powerplant!

Hij smaakt naar spinazie, de blaadjes lijken op spinazie (nou ja, een beetje) én het woord spinazie zit in zijn naam. Maar het is geen spinazie! Nieuw-Zeelandse spinazie is eigenlijk een lid van de IJskruidfamilie. Maar je eet hem als spinazie. Dus. Afgekort wordt hij ook vaak NZ-spinazie genoemd en dat doe ik vanaf nu ook. Dat scheelt weer typen... [...]

Snijbiet, de ouderwetse moestuin topper

Een heerlijke ouderwetse groente die wat mij betreft niet vaak genoeg op menu kan staan: snijbiet! Snijbiet werd ook wel warmoes genoemd en dat doet bij menigeen wel een belletje rinkelen: de Warmoesstraat in Amsterdam is een bekend straatje, vernoemd naar de groentehandel die daar vroeger plaatsvond. Je zult bij snijbiet al snel denken aan rode bietjes, maar snijbiet vormt [...]

Palmkool, Cavolo Nero en Tuscan Kale

Als ik aan kool denk, dan denk ik altijd aan lekkere winterkolen zoals boerenkool of spruitjes. Stevige Hollandse winterkost dus.  Maar ook in delen van Europa waar het doorgaans wat warmer is staat kool vaak op het menu. Palmkool bijvoorbeeld - ook wel Tuscan Kale of Cavolo Nero genoemd - is het Italiaanse zusje van onze boerenkool. Vroeg gezaaid kun [...]

Patisson, het extravagante zusje van de courgette

Dit jaar had ik hem voor het eerst in de tuin: een witte patisson. Je hebt er schijnbaar ook gele en gestreepte van, maar ik viel voor die mooie witte vormen op het zakje zaad. Ik moet zeggen dat het een groot succes was, zowel qua smaak als qua opbrengst. Patisson is familie van de courgette, maar wordt ook wel [...]

Homemade natuurlijke insectenspray voor de (moes-)tuin

OERMOES houdt van planten en dieren. Maar sommige beestjes (lees: bladluizen, witte vlieg en ander moestuin-ongedierte) zien we liever gaan dan komen in de tuin. Omdat ik niet met chemische middelen in de weer ga, heb ik een recept gevonden voor een puur natuur insectenbestrijder. Deze natuurlijke insectenspray kun je met een gerust hart over je groente en andere [...]

Oost-Indische kers: de veelzijdige moestuinbloem

Als er één plant is in de moestuin die het predikaat veelzijdig mag krijgen, dan is het wel de Oost-Indische kers. Je kunt de hele plant eten, hij ziet er mooi uit en hij houdt ook nog eens bladluis weg bij je andere planten. Van de bloemen kun je zelfs verfpigment maken! Bovendien groeit hij gemakkelijk en heeft weinig tot [...]

Planten water geven in de moestuin

Terwijl ik dit schrijf is het buiten meer dan 30 graden. Als de temperaturen zo oplopen is het belangrijk je moestuin regelmatig van vocht te voorzien. Je wil natuurlijk niet dat je - met bergen liefde en geduld grootgebrachte - groente het niet overleven! Maar niet alleen als de mussen van het dak vallen, het hele jaar door is [...]

Tomaten kweken

Tomaten in de moestuin, dat is een verhaal apart, vind ik. Uit eigen tuin zijn ze, zoals eigenlijk alle groente (of was het nou fruit?) het lekkerst. Er zijn zelfs mensen die niks anders verbouwen dan alleen tomaten! Zo was ik laatst bij iemand die wel 50 verschillende rassen had! Vaak wordt door beginnende moestuinders gedacht dat het kweken van [...]

3 gratis bodemverbeteraars

Het hele jaar door ben ik aan het sparen voor de moestuin. Geen geld natuurlijk, maar wel een hoop andere dingen. Zo bewaar ik plastic bakjes voor het zaaien, het uitplanten en de oogst. En elastiekjes, om grote bladeren snijbiet en palmkool te bundelen na het oogsten. Maar ik spaar nog meer. Deze drie keuken afval-ingrediënten doen wonderen voor de [...]

5 goedkope moestuin trucs

Ik moet jullie wat bekennen. Ik ben nogal gevoelig voor mooie spullen...! Ook voor de OERMOES moestuin laat ik me wel eens verleiden tot het kopen van wat moois. Maar dat is natuurlijk niet waar moestuinieren om draait. Het gaat uiteindelijk om de groente en hoe alles groeit. Vindingrijkheid is dan ook een hele belangrijke tuinders-eigenschap. Om jullie op weg [...]

Een verrassingsei van Moeder Natuur

Het is volop lente en dat is aan alles te merken: er verschijnen overal weer bloemen, de bijen zoemen her en der en het wordt weer wat warmer. En je hoort de vogels weer fluiten ‘s morgens! De meeste vogels zijn al begonnen met het leggen van eieren. Daar was ik laatst op een minder leuke manier getuige van. In [...]

Courgettes zaaien in 5 stappen

Eén april! Geen grapje hoor, vanaf vandaag is het handig om courgettes te gaan voorzaaien. Over 6 weken is het namelijk IJsheiligen, en tegen die tijd hebben je courgettes al een mooie voorsprong als ze naar buiten mogen. Eenmaal ontkiemd is de courgette een makkelijke plant, maar het kiemen kan wel eens mislukken. Daarom hier wat handige tips en tricks [...]

5 redenen om een moestuin te beginnen

Je hoort en leest er steeds meer over: moestuinieren is hot! Twijfel je of het iets voor jou is, of denk je dat je het niet kan? Ik geef je hieronder 5 redenen waarom je dit seizoen nog met een moestuin zou moeten beginnen. 1. Het is instant ontspanning Als ik thuiskom na een drukke dag werken ben ik blij [...]

Zelf radijsjes kweken

De allergemakkelijkste groente om zelf te kweken is radijs. Hij staat dan ook niet voor niets op 1 in mijn makkelijke groente Top 6. Radijs kiemt en groeit ontzettend snel, dus een paar weken na het zaaien zit je al aan de zelfgekweekte groente! Een zakje zaad heb je al voor een euro of twee, en dat zijn een hele [...]

De meest gemaakte moestuin beginnersfouten

Met OERMOES ben ik pas een een klein jaar bezig, maar met mijn moestuin al sinds 2012. Ik heb een hoop geleerd in die paar jaar! En net als iedereen die met een moestuin begint heb ik alle fouten gemaakt die je kunt maken. Ik zet ze hieronder eens voor je op een rijtje. 1. Te veel zaaien Je hebt [...]

Moestuinbak of traditionele moestuin?

Vaak krijg ik van mensen de vraag wat ik nou beter vind: zo’n nieuwerwetse moestuin bak of een traditionele moestuin? In mijn tuin werk ik op beide manieren. Op de traditionele manier ben ik begonnen, zo was het stuk grond al ingericht toen ik er startte. Lekker rijtjes en meters maken! Ik heb op de traditionele manier altijd een goede [...]

Breng je supermarkt basilicum tot leven!

Je hebt vast wel eens een basilicumplantje gekocht in de supermarkt. Vaak knip je de eerste week flink wat blaadjes en takjes af en blijft er van het plantje weinig over, zo gaat dat bij mij in ieder geval! Soms groeit 'ie nog wat aan, maar uiteindelijk belandt de plant (of wat ervan over is) in de groenbak. En 's zomers buiten [...]