In de zomer heb ik in de moestuin altijd een overschot aan courgettes én aan basilicum. De tuin groeit dan ontzettend hard en de oogst is op zijn best. Vooral de courgetteplanten zijn soms niet bij te houden. Iedere dag zijn er wel nieuwe courgettes te oogsten. En soms zit er wel eens eentje bij van een kilo of 4… Dat kan je zomaar gebeuren als je een paar dagen niet oplet! Niets weerhoudt me dus ervan om deze heerlijke courgette-basilicum soep te maken. Een lekkere zomerse soep die ook nog eens heel gezond is. En wat moet je anders met al die courgettes?

courgettes-mandje

Soep voor ieder seizoen

Courgette soep doet het overigens in de herfst en winter ook goed. Courgettes zijn goed in te vriezen en met een basilicumplantje kun je lang doen (Lees hier hoe!) Zo heb je in de winter ook nog plezier van je zelfverbouwde groentes. En ook al heb je geen overschot of zelfs geen moestuin: de ingrediënten zijn gelukkig het hele jaar door te koop in elke supermarkt. De courgette basilicum soep staat bij ons dan ook regelmatig op het menu, want hij is gezond, caloriearm en snel klaar. Win-win-win dus!

Gezonde soep

Omdat er bij dit recept geen gebruik wordt gemaakt van toevoegingen, room of andere bindmiddelen bevat de soep erg weinig calorieën. Pure groente en kruiden in een kom. Daarmee is hij dus ook glutenvrij, vegetarisch, veganistisch én paleo! Dat maakt de courgette-basilicum soep erg geschikt voor iedereen en elk moment van de dag. Lekker voor tussendoor of als lunch! Ik eet hem soms zelfs als ontbijt… En het recept is heel gemakkelijk!

Ingrediënten (voor ongeveer 1 liter soep)

2 á 3 middelgrote courgettes, in plakken (dit mogen groene of gele zijn, of een mix van beide)

1 ui, gesnipperd

750 ml groentebouillon (zelfgemaakt of van blokjes)

verse basilicum, ongeveer 30 gram en extra voor de garnering

De basics: olijfolie, peper en zout

Bereiding

Verhit de olie in een soeppan en fruit de ui en courgettes totdat ze een beetje zacht zijn. Zorg ervoor dat ze niet bruin kleuren!  Voeg de bouillon toe en zet het vuur wat hoger en breng alles aan de kook.  Zodra het kookpunt is bereikt zet je het vuur laag en laat je het ongeveer 20 minuutjes zachtjes garen.

Haal de pan van het vuur en voeg de basilicumblaadjes toe. Pureer de soep nu met de staafmixer en verdeel over 4 kommen. Garneer met wat blaadjes basilicum.

Lekker met toast en je favoriete beleg!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren