In mei begint de bieslook altijd prachtig paars te bloeien! En zoals met de meeste eetbare planten het geval is, zijn ook de bloemen van de bieslook eetbaar. Ze hebben een lichte uiensmaak en een fijne bite. Superlekker dus en een mooi gezicht. Maar met die bloemen kun je meer doen dan ze gebruiken als garnering: je kunt er azijn van maken. Roze azijn, welteverstaan! Volg de volgende stappen en je bent binnen twee weken verzekerd van een super homemade smaakmaker.

 

Dit heb je nodig voor ongeveer 1 liter:

glazen flessen of potten met een gezamenlijke inhoud van ongeveer 1,2 liter
een liter blanke natuurazijn naar keuze
een flinke kom bieslookbloemen, voldoende om de flessen of potten ruim te vullen
 bieslookbloemen-drieluik

 

Zo werkt het:

Zorg dat je flessen of potten (én de deksels) zo schoon mogelijk zijn door ze een paar minuten in kokend water te doen, op het vuur. Haal ze voorzichtig uit het water met een tang en zet ze zolang op een schone theedoek. Laat ze afkoelen. Probeer daarna de randen en de binnenkanten niet meer aan te raken! Doe nu de bloemen erin, maak de pot of fles zo vol mogelijk. Een beetje aanduwen met een lepel mag gerust! Vul hierna de potten tot aan de rand met azijn. Draai de deksels erop en zet weg op een koele, donkere plek, bijvoorbeeld in een voorraadkast of kelder.

 

Na twee weken is je azijn klaar. Hij moet alleen nog even gezeefd worden. Ik gebruik daarvoor een kaasdoek. Daarmee filter je alle kleine stukjes eruit en weet je zeker dat je een mooie heldere azijn overhoudt! Deze azijn is prachtig van kleur en heeft best een sterke smaak. Hij is daarmee een goede toevoeging voor verschillende dressings, zoals in deze aardappelsalade.

 

Wat vond je van dit recept? Ik ben benieuwd naar je reactie! Groet, Danielle

Bewaren